Dr. Chikán Bálint kiállítás

 Dr. Chikán Bálint művészettörténész
( 1952. Budapest – 1999. Miskolc )

 


A fiatalon elhunyt szakember - rendkívülien értékes – a kortárs festők portrégyűjteményével rendelkezett. Hatvani kötődéseiből adódott, hogy a család a nyilvános hozzáférhetőség ellenében a könyvtárnak ajándékozta az 56 db-os kollekciót, amelyet az aulánk galériáján állandó kiállítás formájában adtunk közre, Chikán Galériának nevezve a bemutató övezetet.

E többnyire kisméretű lapoknak történetük van. Chikán Bálint, mint kisdiák leveleket írt neves művészeknek, önarcképet kért tőlük. Hogy mire gondolhatott a gyerekírásos leveleket olvasva Barcsay Jenő, Szántó Piroska, Czóbel, azt nem tudhatjuk, mindenesetre meglepődhettek a helyzet különösségén (merészségén), s az egri fiatalemberhez megérkeztek az első rajzok. A családi emlékezet szerint Konecsni György küldte az első lapot, melyet számos más követett. Az esetnek híre ment. A már gimnazista fiúval riportot készített a Petőfi Rádió, s az írott sajtó is odafigyelt. Vajon honnan az indíték, az érdeklődés egy gyermekemberben a hatvanas évek elején a (minőségi) kortárs művészet iránt? Hiszen a családban mindenki reálpályán mozgott. Jogász apa, jogász, közgazda, geodéta fivérek – egyedül az édesanyja volt irodalomtanár az egri főiskolán – adták a közvetlen környezetet. Így talán érthető, hogy Chikán először a Közgazdasági Egyetemet végezte el – közben vendéghallgatóként szorgalmasan látogatta az ELTE Művészettörténet Szakának előadásait, majd másoddiplomaként megszerezte a művészettörténész képesítést.
 


A hetvenes-nyolcvanas évek fordulóját írtuk akkor. A gyermekkori vágyak valóságossá váltak. Legendás barátságok szövődtek. Ekkortájt fotózta le Kokas Ignác kulcsműveit az előkészítés folyamatait rögzítve, ekkortájt mentette meg a pusztulásra ítélt Csongrádi Művésztelepet, majd, mint a Művészeti Alap munkatársa, a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának vezetője, számos nehezen induló pályát mozdított el a holtpontról, istápolt, segített. E különös gyűjteménynek különleges „érdemei” is vannak. Ismereteink szerint Deim Pál, Barcsay Jenő, Csík István, Korniss Dezső, Gerzson Pál, Mészáros Dezső soha nem készített önarcképet. Chikán Bálint kedvéért megtették.