Könyvajánló - 2018. május

Tony Wolf: Nagyi meséi. Bp. Manó, 2018.

"Nagyi, mesélj!", kérlelik esténként az aranyos kisunokák Mackó nagyit és Nyuszi nagyit. És a két nagyi egymás után meséli a mulatságosnál mulatságosabb történeteket.
Minden mese egy-egy állatról szól. Az egyik rendesen viselkedik, a másik szeret rosszalkodni. De mindegyiktől tanulhatunk valamit, ha odafigyelünk.

Dániel András: Tengerre, kuflik! Bp. Pozsonyi Pagony, 2018.

Nahát! Ki hitte volna, hogy a kuflik elhagyják a kupacukat, és tengerre szállnak? Vajon tényleg elindulnak, végigplocskolják a rét pocsolyáit, hogy a tengeren megküzdjenek a természettel és más tengeri kalandorokkal? Te el tudod képzelni a kuflikat egy igazi tengeri csatában? Na ugye, hogy mindenütt jó, de a legjobb egy kuflikupacon henyélni! Az egyetlen bökkenő, ha a végtelen heverészés közben egyre szutykosabb lesz a kupac. Talán itt volna az idő, hogy egy kicsit kitakarítsanak, legalábbis Hilda szerint...

Martin Widmark, Helena Willis: Állatrejtély. Szeged, Könyvmolyképző Kiadó Kft., 2018. (LasszeMaja Nyomozóiroda 7.)

Vajon miért betegszenek meg az állatok az állatkereskedésben? Lassze, Maja és Miranda arra gyanakszik, hogy valaki mérgezi őket. De vajon ki lehet ennyire gonosz? Éjszakánként pedig látják, amint valaki beoson az üzletbe... Lassze és Maja - a svéd gyerekek kedvencei – állandóan a sikerlisták élén állnak, és díjat díj után nyernek!

Elena Favilli, Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak – 100 különleges nő története. Bp. Móra Könyvkiadó, 2018.

Mi lenne, ha a hercegnő nem menne feleségül a királyfihoz, mert az autóversenyzés jobban érdekli? Mi lenne, ha a legszegényebb lány is tanulhatna, hogy aztán országos ügyekben döntsön? A szerzőpáros újragondolja a mese műfaját. Száz rendkívüli nő életét mondja el Kleopátrától Marie Curie-n át Michelle Obamáig. Történetüket egy-egy portré teszi teljessé, amelyeket a világ különböző országaiban alkotó hatvan női grafikus készített.

David Williams: Az éjféli banda. Bp. Kolibri Gyermekkönyvkiadó, 2018.

Miután Tomot fejbe találja egy krikettlabda, és a kórházban tér magához, a világ legrémisztőbb arca az első, amit meglát. Úgy tűnik, a dolgok már nem fordulhatnak rosszabbra, ám ekkor kiderül, hogy a gonosz főnővér egyetlen dologban leli élvezetét: ha kegyetlenkedhet a gyerekkórterem lakóival. Tom ekkor még nem is sejti, hogy életében először épp egy kórházban talál igaz barátokra, és csak egy hajszál választja el élete legjobb, legizgalmasabb kalandjától. Egy életre szóló és szívmelengető kalandtól, amilyenről még csak álmodni sem mert...

Kertész Erzsi: Panthera 3. A párduc hazatér. Bp. Pozsonyi Pagony, 2018.

Vajon mi oka lehet krónikásunknak, Kismukknak arra, hogy visszatérjen a hógömbbe? Nem volt elég egyszer átélni a hajmeresztő kalandot a Pantherán? Márpedig a csapat újra hegyet -mászik! Mert nem elég, hogy Márkus megjelenik Rozi néni konyhájában, és ráadásul Mihály fontos megbízást kap, a tetejébe még Jácint is fogságba esik. Noémi pedig cselekszik.
Mert muszáj visszaállítani azt, ami kizökkent. De vajon mit keresnek Rozi néniék mindeközben egy luxushajón? Mindez kiderül az utóbbi évek legizgalmasabb kalandregényének harmadik részéből. Ezt olvasd a Rumini után és az Időfutár előtt!

Könyvtári ajánló - VSVK: 
Hírek: