Stefan Buijsman – Eszpresszó Arkhimédésszel - Matematika a mindennapokban, egyszerűen, érthetően

Stefan Buijsman – Eszpresszó Arkhimédésszel - Matematika a mindennapokban, egyszerűen, érthetően
Ismeretterjesztő, matematika

A matematikát viszonylag kevesen szeretik. A középiskola végeztével a legtöbben egy megkönnyebbült sóhaj kíséretében hajítják a sarokba a matekkönyvet, hogy még csak gondolni se kelljen többé rá. A matematika azonban nem mond le rólunk, és úgy szövi át a mindennapjainkat, hogy észre sem vesszük. A közlekedési lámpák, a kávéfőző gép, a Google keresőmotorja, vagy épp a Netflix személyre szabott ajánlatai mind azon a matekon alapulnak, amit még az iskolában tanultunk.
Az Eszpresszó Arkhimédésszel azoknak szól, akiket a matematika mindig is rettegéssel töltött el, és akik a matematikát valamiféle misztikus, kizárólag a beavatottak számára érthető tudománynak gondolták. Stefan Buijsman, a szemtelenül fiatal holland matematikus tömören és üdítően olvasmányos formában mesél könyvében a matematika elképesztő és szórakoztató világáról. Kiderül, miként vált a matek az évezredek során ijesztően absztrakt tudománnyá, és hogy ennek ellenére miért nem kéne tőle tartanunk, hiszen a segítségével a világot és a mindennapjainkat is jobban megérthetjük.

„Tehát amennyiben meg akarjuk győzni teljesen hitevesztett barátunkat, a fentieket mind felhasználhatjuk, valamit csak érdekesnek talál majd. A nagy számok törvénye alapján.”
Az utóbbi idézet forrása és ismertető a könyvről a következő oldalon olvasható:
http://nyugatiter.blog/2020/12/hogyan-vigasztaljuk-meg-ketsegbeesett-baratainkat/