Bajzáth Mária - Kerek élet fája

Bajzáth Mária - Kerek ​élet fája
Jeles napok mesekalendáriuma

A ​Népmesekincstár Plusz-sorozat harmadik darabja hiánypótló kötet a családok és pedagógusok számára. Kiderül belőle, miért nem szabad vetni a bolondok napján („Ne vess!”), és melyik napon érdemes kincskeresésre indulni. A mesekalendáriumban olvashatunk mesét Sárkányölő Szent Györgyről, Miklós püspökről, a mulatós kedvű szent Péterről, bölcs pásztorokról és fifikás királylányokról.

"Az ünnep különleges idő, különbözés a hétköznapoktól. Megelőzi a várakozás, a rákészülés, külsőségekben éppúgy, mint lélekben. Ha valódi az ünnep, megváltozik az élet ritmusa. Az ünnepek, jeles napok átélését, a szokások megértését, a hiedelmek megismerését, a népmesék, legendák, mondókák, találós kérdések és játékok is elősegítik.
A Kerek élet fáját öröknaptárnak szánom, ezért minden évben újra és újra olvasható. Szeretném, ha a könyv része lenne a családi, óvodai, iskolai életnek is. Ha összefogunk, és mindenki mesÉLI az ünnepet, a gyerek egyszer csak a történethallgatást átfordítja cselekvésbe: „Tudom, hogy augusztus 20-án ünnepeljük az új kenyeret, és emlékszem, hogy a mesében a koldus kapta belőle az elsőt. Mi lenne, ha mi is sütnénk, és odaadnánk valakinek, akinek nagy szüksége van rá?”

Bajzáth Mária mesepedagógus,
a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója

„Külön ki kell emelni Gyetkó Krisztina népművészeti motívumokból építkező illusztrációit. A közös olvasás így a gyerekek számára nemcsak a mesék hallgatását jelentheti, de a képek nézegetése során szemet gyönyörködtető élményt is nyújthat számukra a lapokon megelevenedő mesevilág.

Bajzáth Mária mesekalendáriumának hiánypótló munkaként ott a helye minden könyvespolcon, mert akár az intézményes nevelés keretei között, akár családi körben, a népszokások bemutatásán és népmeséken keresztül segíthet a gyerekeinkkel közösen megélni, és lelki tartalommal megtölteni ünnepeinket.” – Pusztai Ilona

Forrás: https://www.prae.hu/article/12809-meseljuk-egyutt-az-unnepeket/