Peter Carnavas - Az elefánt

Peter Carnavas - Az elefánt
6-10 év, kortárs mese

Könyvünk egy megindító regény egy Olívia nevű kislányról, aki arra vágyik, hogy apja kiszabaduljon a depressziójából, amelyet ő Elefántnak hív.

Amikor Olívia apja reggel munkába indul, az Elefánt is vele megy. Amikor este haza érkezik, akkor az Elefánt is vele jön. Mindig ott van, nehéz és csendes, a szomorúság árnyékát vetve rá. Olívia tudja, hogy ez így van, amióta az édesanyja egyéves korában elhunyt, és nem bírja tovább tétlenül nézni, hogy az édesapja ilyen szomorú.

Nagypapája és a legjobb barátja, Artúr segítségével tervet készít, hogy végleg megszabadítsa családját az Elefánttól… Nem sokkal később megtapasztalja, hogy bár a boldogság nem olyan egyszerű, de az apró dolgok megmozgathatják a hegyeket – vagy az Elefántokat.

„Olívia ezáltal megérti, hogy az, aki nincs velünk, a történeteken, meséken keresztül újra részévé válhat a mindennapjainknak, tovább élhet bennünk. Az emlékek ápolása a folyamatosság érzését adja, a megosztott gyász és szomorúság felszabadító erejűvé válik, hiszen valójában nem a halál ténye az, amitől a gyermekek megsérülnek, hanem azok a körülmények, amelyeket mi hozunk létre az esemény kapcsán.
Bár a könyv a veszteségről szól, mégis áthatja a remény és az életigenlés.”
– részlet Kádár Annamária ajánlójából.

A díjnyertes (az év gyermekkönyve-díj 2018. Ausztrália) szerző-illusztrátor Peter Carnavas naiv bölcsességgel ábrázolja a gyermek válaszát apja depressziójára. Az „Elefánt” című eme kiadvány egy generációk közti megható történet a megküzdésről, a családról és a reményről.