Bouvier, Nicolas – Világunk járása I.-II.

Bouvier, Nicolas – Világunk járása I.-II.

Kortárs regény

"1953-ban a 24 éves Nicolas Bouvier két éves utazásra indul barátjával, a grafikus Thierry Vernet-vel. A volt Jugoszlávián keresztül, Görögországot és Törökországot érintve Iránba és Afganisztánba szeretnének eljutni. Bouvier amúgy különös fajtája volt az író-utazóknak. Nemcsak azért, mert svájci létére megmaradt nomádnak, mintha nyughatatlanul vándorló életével is tiltakozna a hazájára ragasztott, leegyszerűsítő közhelyek ellen, azért is, mert az utazásban mindig is iskolát látott, de nem a gazdagodásnak, hanem - ha lehet így mondani - az elszegényedésnek az iskoláját. Bouvier-t az utazás tanította meg arra, hogy mi nélkülözhető és mi nélkülözhetetlen. És ahogy a fáradt utazó az út szélére dobálja a fölösleges holmikat, úgy szabadul meg ő is előítéleteitől, jellegzetesen európai gőgjétől."
(Frankfurter Rundschau)

A svájci szerző művét az „útikönyvírók bibliájának” is szokták hívni, egy útleírás, ami egyben minőségi irodalmi élmény is. Nem sokszor jelent meg eddig magyar nyelven, így mindenképpen ajánljuk azoknak az olvasóknak, akik szeretik a műfajt, szeretnek lassan, ráérősen, de mégis izgalmasan útra kelni olvasás közben.

„Az utazás nagyon is jól elvan indítékok nélkül. Viszonylag hamar bebizonyítja, hogy elegendő indoka önmagának. Azt hiszed, te adsz formát az utazásnak, de egykettőre kiderül, az utazás formál (vagy deformál) téged.” /részlet a könyv bevezető fejezetéből/

Olvass bele: https://litera.hu/irodalom/konyvajanlo/nicolas-bouvier-vilagunk-jarasa.html