MI ÚJSÁG ELEK APÓ? - Játék a Népmese Napja alkalmából

Mi újság Elek apó?

Benedek Elek számos napilap és folyóirat szerkesztésében vett részt élete során. Ebben a feladványban azokkal a kiadványokkal kapcsolatban teszünk fel kérdéseket, amelyek az ifjúsághoz, a gyermekekhez szóltak.

1. Az Én Újságom egy képes gyermeklap volt Magyarországon 1889 és 1944 között.

Az 1870-es évek elején jelentkezett igény olyan lapra, mely a kisgyermekek életkori sajátosságainak megfelel, hiszen addig a gyermeksajtó egyetlen fóruma a felnőtteknek szóló lapok gyermekmelléklete volt.
Az Én Újságom című lap 1899. december 15-én indult és a 6-10 éves korosztálynak szólt. Első szerkesztői Benedek Elek író és Pósa Lajos költő voltak.
A magyar és a külföldi irodalom gyermekekhez szóló klasszikus alkotásainak közlése mellett a korszak gyermek- és felnőttirodalmának legrangosabb képviselői írták.

Az Én Újságom Társszerkesztőjének tiszteletére készült egy oldal www.posalajos.com címen. Erről az oldalról ajánlunk két Benedek Elek által írt történetet olvasóink figyelmébe.

A/ A QR-kód segítségével keressétek ki Benedek Elek: Mi van a ládikában? című meséjét! (www.posalajos.com →Belépés→Tartalomjegyzék→Az Én újságom→Benedek Elek: Mi van a ládikában?)

Melyik Grimm meséhez hasonlít Benedek Elek története? Kattints a helyes válasz illusztrációjára!

a, b,

c, d,