3. FELADAT

3. Grassalkovich Antal karrierjét döntően a pozsonyi országgyűlésen (1741) történtek indították el, neki is köszönhető, hogy a magyar rendek Vitam et sanguimnemet – azaz „életünket és vérünket” kiáltottak Mária Teréziáért. Ettől kezdve élete végéig a császárnő pénzügyekért is felelős bizalmasa volt, voltaképp a királyi pénzügyek irányítójaként, a magyar királyi kamara elnökeként és koronaőrként.

A hálás uralkodó Grassalkovichot sorban gróffá, kamaraelnökké, koronaőrré, valóságos belső titkos tanácsossá, főlovászmesterré, a Szent István rend nagymesterévé nevezte ki, sőt 1751-ben személyesen kereste fel annak gödöllői kastélyában.

A Habsburgok talán leghíresebb uralkodójának, a negyven évig regnáló Mária Terézia emlékének szentelt szoborcsoport 1888. májusa óta áll a Maria Theresien Platzon, Ausztria fővárosában, Bécsben. Mária Terézia trónszéken ül, és egy nagyon fontos dokumentumot, a leányági örökösödésről szóló Pragmatica Sanctio okiratát tartja a kezében.

Alatta pedig áll 24 szoborlak, és azon túl, hogy a császárnő hadvezérei, tudósok, művészek, egyben a tudomány, a művészet, a háború, és a munka allegóriái is. Közöttük öten pedig magyarok.

Kikre vonatkoznak az alábbi elnevezések? Írd mellé a nevet!

(Segítség: https://www.elmenynektek.hu/a-becsi-maria-terezia-emlekmu-ot-magyarja/)

a, A valóságos titkos tanácsos -

b, A berlini portyázó -

c, A királyi történetíró -

d, A császárnő pénzügyekért is felelős bizalmasa -

e, Erdélyi kancellár -