A NÉPMESE NAPJA (szeptember 30.) - MI ÚJSÁG ELEK APÓ?

A NÉPMESE NAPJA 2022. - MI ÚJSÁG ELEK APÓ (játék)

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság a következő felhívással fordult az emberekhez:

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktől kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”

Ennek érdekében javasolták, hogy szeptember 30., Benedek Elek születésnapja, legyen a népmese napja. Így is lett…

Benedek Elek Kisbaconban született, 1859. szeptember 30-án, és itt is hunyt el 1929. augusztus 17-én. Felsőfokú tanulmányait 1877-ben kezdte el a bölcsészkar magyar és német szakán, ennek befejezésétől azonban eltérítették az újságírás iránti ambíciói. Korabeli neves lapokban jelentek meg versei, cikkei. Élete egyik elágazásaként, az írás mellett politikusként is kipróbálta magát.

Az igazán nagy áttörést a millennium hozta meg, amikor egy mesegyűjtemény összeállításával bízták meg, amelybe a maga által gyűjtött és a különféle gyűjteményekben lappangó mesék is bekerültek.
A Magyar mese- és mondavilág első kiadása 1894–96-ban jelent meg, az öt kötetbe több mint ötszáz mese és monda kapott helyet. Ebből aztán több kisebb kötetet is szerkesztettek Mátyás-mesék, Tündérmesék, Állatmesék címmel.

Benedek emellett mesefordítással is foglalkozott, fordított Grimm-meséket, az Ezeregyéjszaka meséit és Csudalámpa címmel 37 nép 120 meséjét jelentette meg.

Az Én Újságom címmel indította útjára a leghosszabb életű magyar gyereklapot, amely 1889-től 1944-ig jelent meg, ezen kívül a Jó Pajtás, Az én naptáram és a Cimbora is nevéhez kötődik.

Mi újság Elek apó? címmel ezekhez a folyóiratokhoz kötődő játékos feladatlap kitöltésére invitáljuk (főként fiatalabb) olvasóinkat, melyet az alábbi képre kattintva érhetnek el:

A feladatok helyes megoldásáért jutalom jár, melyről részletesen a játék végén adunk információt!

A helyes megfejtők közül - sorsolás útján - egy nyertes könyvjutalomban részesül, melyet a Könyves Vasárnapon (2022. október 9.) sorsolunk ki.

Jó játékot kívánunk!

 

 

Könyvtár oldalak: 
Kategória: 
Hírek: