február 2011

A könyvtár rövid története 6.

A közösségi ház feladatkör keretében helyet adunk különböző önszerveződő csoportok, egyesületek működéséhez. Itt van a székhelye a Ratkó József Közművelődési Egyesületnek, A Tudományos Ismeretterjesztő Társulatnak, a Biztatás Társadalomfejlesztési és Kulturális Alapítványnak. Otthona vagyunk számos kiscsoportnak: Sakk-Kör, Táltos ljász Egylet, Díszítőművészeti Kör. Rendszeresek a nyelvtanfolyamok és különböző szakmai tanácskozások, továbbképzések.

A könyvtár rövid története 5.

Internet: Az olvasóteremben 5 modern konfigurációjú számítógép áll az olvasók rendelkezésére. Szolgáltatásaink:

  • Internet használat
  • Irodai programok használata (Word, Excel)
  • Nyomtatás, szkennelés
  • Adatmentés floppyra vagy CD-re
  • Információ nyújtás a számítógép használatával kapcsolatban

Ezen szolgáltatásunkat csak olvasójeggyel lehet igénybe venni.

A könyvtár rövid története 4.

1997-ben a könyvtár pályázati és önkormányzati pénzből hozzákezdett az épület átalakításához. Pénzügyi források hiányában az átépítésnek csak az első szakasza valósult meg ( tetőtér, aula kialakítása ). Az építkezés második szakasza (könyvtári övezetek kialakítása) 2001-ben kezdődött el és 2002 májusában fejeződött be. A könyvtár ekkor nyerte el jelenlegi formáját.

Jöv

A könyvtár rövid története 3.

Hamarosan újabb szakmai kihívásként jelentkezett az iskolai könyvtárak anyagának rendezése és a központosított iskolai könyvellátás megszervezése. Ezt országszerte felvállalták a városi könyvtárak és a munka eredményeként színvonalas iskolai könyvtári gyűjtemények jöttek létre.

A könyvtár rövid története 2.

Járási könyvtárként jelentős feladatot látott el a községi könyvtári hálózat létrehozásában. Hatékonyan közreműködött a gyűjtemények kialakításában, a működési feltételek biztosításában.

A könyvtár rövid története 1.

Az állami közművelődési könyvtár kialakítására az első nyomokat 1950-ben találjuk, amikor is az Országos Könyvtári Központ 1950. márciusában 150 kötet könyvet telepített a városba, amely egy erre a célra rendszeresített ládában érkezett, ez tekinthető a jelenlegi könyvtár magjának. A könyvtár kezelését Csáti József tanító látta el társadalmi munkában.